Pescuitul în Delta Dunării
Îți place să pescuiești dar nu ai facut-o niciodată în Delta Dunării. Și nu e chiar atât de simplu, lecțiile de pescuit aplicate până acum în bălțile obișnuite nu au rezultate în Delta.
Nu te descuraja, însă încearcă să ții cont de câteva sfaturi și idei de la veterani. Altfel, uneltele și aparatura de ultimă oră nu-ți vor fi de niciun folos, iar excursia se va încheia cu unul-doi pești cumpărați de la magazin.
Iata mai jos câteva idei și sfaturi culese de la cei care au pescuit deja în Deltă și au invățat câte ceva din experiențele lor.
Unde se poate pescui în Delta Dunării
Mulți pescari adoră să pescuiască în deltă, dar asta nu înseamnă că fiecare își poate arunca undița la întâmplare. Sunt zone bine delimitate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării în acest areal de care toți pescarii (amatori și profesioniști) trebuie să țină cont. Din cele peste 30 de zone, cele mai bune locuri pentru pescuit sunt:
pe Lacul Fortuna, unul dintre cele mai mari lacuri din deltă, poți să pescuiești din barcă sau de pe mal. Cu lanseta, daca ai noroc, poți prinde crap și somni;
pe Canalul Olguta, locul preferat al pescarilor de știucă și biban, vegetația deasa permite accesul pescarilor doar cu barca;
pe brațul vechi al Dunării, dinspre Mahmudia, la Enisala sau pe Balta Traian;
în zona Mila 23 poți pescui liniștit de pe mal sau din barcă;
Cu toate acestea, autoritățile emit în fiecare an un ordin de prohibiție în apele Deltei Dunării, care apare de regula primăvara și este publicat pe pagina oficială a Monitorului Oficial. Este bine să consulți acest ordin, că să nu fii pus în situația de a plati amenzi usturătoare.
Taxe de acces și permis de pescuit
Că să intri pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării trebuie să plătești o taxa de acces – costă 5 lei/zi, 15 lei/săptămână sau 30 lei/luna.
Pensionarii au acces gratuit.
De asemenea, daca vii cu autoturismul propriu, vei plati încă o taxă de 10 lei/zi, asta fară să luam în calcul permisul de pescuit – 30 de lei/an.
Echipament
Trebuie să știi că pentru o partidă de pescuit în Delta Dunării ai nevoie de un echipament care să conțină pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă – nu doar împotrivă țânțarilor. Aerul poate fi foarte rece în primele ore ale dimineții, iar soarele foarte puternic la prânz. De asemenea, nu uita să-ți iei o pălărie de soare: șapcă nu este potrivita pentru pescuitul în deltă, ci doar pentru plimbările din oraș. Ar fi indicat să pui în bagaj și o căciulă, daca ești mai friguros (depinde în ce anotimp alegi să pleci), ochelari de soare și neaapărat o pelerină de ploaie. Primăvara este cel mai indicat anotimp pentru o vizita în Delta Dunării.
Echipamentul pentru pescuit trebuie să includă lansete și mulinete, fire suficiente și momeli (voblere, twistere, lingurițe etc.). Atenție! Chiar daca se pescuiește foarte mult în Delta Dunării, nu vei găsi magazine dotate cu ustensile de pescuit, așa că vă trebui să pleci pregătit cu toate cele necesare de acasă.
În ce privește uneltele, aici e foarte mult de vorbit. Piața este invadată de modele clasice și moderne, însă trebuie să știi că Delta Dunării are personalitate: se întâmplă foarte des că o unealtă folosită într-o zi cu succes să nu mai funcționeze a doua zi la fel. Aici intervin factorii naturali (temperatura, claritatea apei) care pot da peste cap oricând lecțiile învățate și aplicate chiar cu o zi înainte.
Cu toate acestea, uneltele care nu trebuie să lipsească din trusa (pentru pescuitul la știucă) sunt lingurițele. Un sfat de la cunoscători: toate lingurițele trebuie să aibă aripioare roșii montate la ancoră. Folosește deci pișcotul mic de 11g, dolingerul auriu de 13, versusul argintiu de 10g, irlandeza argintie și atomul nichelat de 19g.
Pentru bibanul de deltă, este nevoie de Mepps Aglia nr.2 și de Vibrax nr.2, la care poți adăuga modelele de silicon (mult mai moderne) de culoare verde Paddle Tail – Chartreuse Shine sau Mann’s Soft. Sau Jackall Lake Police TN 50 Pearl Ayu, deși este ceva mai scump.
Captură
Dacă ai norocul începătorului și reușești să prinzi un peste uriaș, trebuie să știi că legea te obligă să redai captura naturii (adică să arunci peștele înapoi în apă). În caz că nu știi, există limite clare admise pentru peștele care poate fi pescuit în mod legal. De exemplu, șalăul sau știucă trebuie să aibă maxim 40 de centimetri, iar bibanul 12 centimetri. Altfel, ești pasibil de o amendă care poate ajunge până la 600 de lei.
Și nu în ultimul rând, ne permitem să-ți mai dam un sfat: nu te așteptă că, odată aplicate aceste idei, totul să meargă șnur. Fiecare excursie în Delta Dunării este o experiență și vine la pachet cu “necunoscutul”. Ține cont de ceea ce ai învățat și fii pregătit pentru orice. Și bucură-te de frumusețea deltei.