Istoric Delta Dunării
Dunărea, izvorând din Germania, adunând afluenții din zece țări și traversând patru capitale, după un traseu de 2860 km, formează la vărsarea să în Marea Neagră o deltă. Raportata la Romania, Delta Dunării este situata în SE țării, având forma literei grecești "A" (delta) și fiind limitata la SV de pod. Dobrogei, la N trece peste granița cu Ucraina, iar la E cu Marea Neagră.
Delta Dunării este traversată de paralela de 45 lat N și de maridianul de 29 long. Suprafața sa, împreună cu complexul lagunar Rasim-Sinoe este de 5050 km, din care 732 km aparțin Ucrainei. Delta propriu-zisă are o suprafață de 2540 km, suprafață ce crește anual cu 40m, datorită celor 67 milioane tone de aluviuni depuse de către fluviu.
Crișan
Comuna Crișan este amplasată în zona de est a județului Tulcea, în Delta Dunării, delimitată de următoarele teritorii comunale: la nord comunele Chilia Veche și C.A. Rosetti; la sud comuna Sf. Gheorghe; la vest teritoriul administrativ al comunelor Murighiol și Maliuc,iar la est orașul Sulina. Pe direcția est-vest comuna Crișan este străbătută de brațul Sulina.
Crișan este una din comunele din Delta Dunării cu un aflux valoros de turiști, cu o infrastructură de turism consolidată în ultimul timp (hoteluri, moteluri, case de vacantă)
Mahmudia
Comuna Mahmudia este situată pe malul drept al brațului Sf.Gheorghe. Vatra localității este despărtită de drumul județean 222C, delimitând zona de vest care se află la poalele dealurilor Beștepe. Comuna Mahmudia este delimitată de următoarele teritorii: la nord comuna Maliuc, la est și sud comuna Murighiol și la vest de comunele Beștepe și Valea Nucarilor.
Mahmudia este prin excelența o zona turistică. Frumusețea și diversitatea peisajului, bogăția și varietatea vestigiilor arheologice (Cetatea romană Salsovia, care a funcționat drept castru militar încă din prima jumătate a sec. III, și ulterior ca anexă la Legiunile militare române), drumurile de piatră și soare conduc spre necuprinsa liniște de grinduri și ape ale Deltei, dând unicitate comunei.
Murighiol
Comuna Murighiol este amplasată la aproximativ 36 km de Tulcea. Teritoriul administrativ al comunei se învecinează cu următoarele localităti: la nord în comuna Mahmudia și comuna Crișan, la vest - comuna Valea Nucarilor, la sud în Marea Neagră, la est în teritoriul administrativ al comunei Sf. Gheorghe.
Comuna adăpostește ruinele orăşelului antic roman Halmyris (secolele I-VI d.Ch.), fost port la braţul Sf. Gheorghe al Deltei Dunării (zid de apărare masiv, cu turnuri şi porţi, băi romane etc.), și de asemenea ruinele unei basilici paleocreştine.
Chilia Veche
Comuna Chilia Veche este amplasată la aproximativ 66 km de Tulcea. Teritoriul administrativ al comunei se învecinează la nord cu brațul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina, la vest cu comuna Pardina, la sud cu comunele Crișan și Maliuc iar la est cu teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti.
Este cea mai populată aşezare rurală din deltă, cu peste 3000 de locuitori, situată în faţa celebrei Cetăţi Chilia, construită în 1479 de Ştefan cel Mare.
Sulina
Orașul este plasat în apropierea confluentei brațului Sulina cu Marea Neagră, pe un grind fluvio-maritim nisipos și îngust, corespunzător gurii de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Teritoriul orașului face parte din Rezervația Biosferei Deltei Dunării (RBDD), una din cele mai întinse zone umede din Europa, arie de importanță ecologică natională și internatională.
Comuna Sfântul Gheorghe
Este situată pe malul stâng a celui mai vechi braț al Dunării în Sf. Gheorghe, în apropierea gurii de vărsare a Dunării în Marea Neagră.
Aflată în extremitatea estică a Deltei Dunării, localitatea este situată la 120 km distantă de Tulcea și la 35 km distantă de orașul Sulina. Comuna este delimitată la nord de comuna Crișan și orașul Sulina, la est și sud de Marea Neagră iar la vest de comuna Murighiol.